Vaardigheden

Journalistiek is wel degelijk een prachtige job. Wie droomt er niet van beroepshalve de actualiteit te kunnen volgen en daarover verslag uit te brengen? Bij veel evenementen zit je op de eerste rij. Elke dag kom je nieuwe, boeiende mensen tegen. Soms beschik je over exclusieve informatie, wat tot een primeur leidt. Wie weet onthul je op zekere dag eigenhandig een groot schandaal… En intussen pluizen krantenlezers je artikelen uit of hangen radioluisteraars aan je lippen.

Maar journalistenjobs zijn vandaag niet dik gezaaid. Voor zover er vacatures zijn, moet je jezelf soms schikken naar niet zo interessante loon- en werkvoorwaarde, én doorgaans presteren onder hoge druk. Je krijgt te maken met een hele reeks stakeholders: chefs, collega’s, aandeelhouders, adverteerders, degene die je interviewt, het voorwerp van je reportage…

Hun aanspraken kunnen heel dwingend zijn. Fouten worden vaak zwaar aangerekend. Overweeg daarom vooraf of je geschikt bent voor de job. Beschik je over een minimum aan noodzakelijke eigenschappen? In welke hoedanigheid en waar wil je je als journalist ontplooien? De ene journalistieke job is de andere niet.

 

Meer in detail tref je in vacatures volgende elementen aan:

Creatief: nieuwsgierig, een neus voor nieuws, open geest, origineel
Gedreven: enthousiast, ondernemend, neemt initiatief
Communicatief: collegiaal, een teamplayee, ideeën goed kunnen pitchen bij de chef en collega’s
Flexibel: kan snel switchen van thema, crossmediaal werken, bereid tot lange en onverwachte werktijden, kwiek reageren
Stressbestendig: in alle omstandigheden rustig blijven
Zorgvuldig: proper, afgewerkt werk afleveren
Een goede basiskennis met eventueel specialisatie: politiek, economie, gerecht, nieuwe media, Arabische cultuur… Toch, voor welbepaalde functies zullen sommige redactieverantwoordelijken op zoek gaan naar mensen die juist niet te veel kennisbagage torsen, maar met een onbevangen blik de wereld waarnemen.

Skills

Beheersing van digitale technologieën
Taal- en schrijfvaardigheid
Verhalen kunnen vertellen
Interviewtechnieken
Tv-journalisten: een goede presentatie
Radiojournalisten: een goede stem, goede mondelinge taalbeheersing
Online: vaardig met nieuwe en sociale media, als bron en als publicatieplatform

Ervaring is zeker niet altijd vereist. Soms zijn redacties op zoek naar jonge krachten, die vooral gedreven moeten zijn en voor wie ervaring minder belangrijk is. Ervaring is trouwens een relatief begrip: ook een stage kan als nuttige ervaring worden gezien.

Affiniteit met het medium is voor journalisten met een vast contract vanzelfsprekend (nog) belangrijker dan voor freelancers.

Als freelancer heb je extra vaardigheden nodig. Dat geldt zowel voor de ‘kleine zelfstandige’ journalist die opdrachten uitvoert voor een nieuwsmedium, en zeker voor de ondernemende journalist die zijn eigen nieuwsmedium opstart. Als freelancer sta je in voor je eigen zaak en financiën. Dat veronderstelt ook de nodige bekwaamheden op dat vlak: ondernemingszin, managementskills, financieel-boekhoudkundige vaardigheden…

Journalistenloket

Zennestraat 21
1000 Brussel
info@journalistenloket.be
02 777 08 40

Een initiatief van

VVJ-VlaamseVerenigingvanJournalisten-logo

Met steun van

logo-vlaamse-overheid