Uitzendarbeid
Interimcontracten
Je kunt als werknemer bij een werkgever aan de slag gaan met een tijdelijk contract, een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur (of voor een duidelijk omschreven werk). Dat kan zowel een voltijds als een deeltijds contract zijn. Je bent dan wel in loondienst, maar de eindduur van je contract is al van tevoren contractueel vastgelegd. Voor de rest gelden de regels zoals voor werknemers in het algemeen.
Belangrijk is dat in dit geval er maximaal 4 opeenvolgende contracten van bepaalde duur kunnen worden gesloten, van telkens minstens 3 maanden, waarbij de totale maximumduur 2 jaar beloopt. Sleept de situatie langer aan, dan wordt de arbeidsrelatie van in het begin verondersteld een arbeidscontract van onbepaalde duur te zijn. Meer info over je sociaal statuut als journalist vind je hier.
Uitzendarbeid = interimcontract
Naast een contract van bepaalde duur kan ook een interimcontract dienstig zijn om een in de tijd beperkte klus te klaren. Een interimcontract sluit je af met een interimkantoor en niet met het mediahuis waarvoor je uiteindelijk werkt. Anders dan hierboven kunnen partijen wel probleemloos opeenvolgende interimcontracten afsluiten, mits voldaan aan de wettelijke regels inzake uitzendarbeid.
Uitzendarbeid kan slechts in vier wettelijk bepaalde gevallen:
- tijdelijke vervanging
- vermeerdering van werk
- uitzonderlijk werk
- instroom (gedurende maximum zes maanden kan een bedrijf iemand via een uitzendkantoor inzetten, met het oog op een vaste aanwerving)
Soms neemt interimarbeid de vorm aan van opeenvolgende dagcontracten, maar dat kan alleen nog als de werkgever de behoefte aan flexibiliteit kan bewijzen. Sowieso moeten beide partijen (het uitzendkantoor en de uitzendkracht dus) het contract ondertekenen voor of uiterlijk op het moment dat je begint aan je opdracht.
In principe ga je als interimjournalist eerst samenzitten met een opdrachtgever (hoofdredacteur, personeelsdirecteur van het mediabedrijf). Met hem of haar bereik je overeenstemming over het uit te voeren werk, de werktijden, de vergoeding en dies meer.
Voor de duur van het project treed je dan officieel in loondienst bij een uitzendkantoor, dat als je formele werkgever fungeert. Het uitzendkantoor wordt op administratief vlak de schakel tussen jou en de opdrachtgever. Het berekent, op basis van het tussen de opdrachtgever en de journalist afgesproken honorarium, een brutoloon. Daarin verrekent het ook de sociale bijdragen (+/- 25% patronale en 13,07% ten laste van de werknemer), bedrijfsvoorheffing en een eigen vergoeding voor het administratieve werk. Het totale bedrag wordt dan gefactureerd aan de opdrachtgever. Het uitzendkantoor verricht de betaling van alle sociale en fiscale bijdragen, en betaalt vervolgens het loon uit aan de journalist.
Wie via een uitzendkantoor aan het werk gaat, moet wettelijk minstens evenveel bruto verdienen als een gelijkwaardige journalist in loondienst van de opdrachtgever. En voor de erkende beroepsjournalist moeten ook de bijkomende inhoudingen worden verricht voor het aanvullende journalistenpensioen.
Voor- en nadelen
De voordelen van interimarbeid; Je moet niet de administratieve, sociale en fiscale papierwinkel van de zelfstandige doorworstelen. En, officieel heb je het statuut van werknemer, wat betekent dat je sociale rechten opbouwt. Recht op werkloosheidsuitkeringen om te beginnen, en verder recht op uitkeringen ingeval van ziekte, arbeidsongevallen en pensioen.
Een nadeel van interimarbeid is dat ze vrij ‘duur’ is. Houd er rekening mee dat, na alle afhoudingen, van het bedrag dat je met je opdrachtgever hebt afgesproken er niet veel meer dan één derde netto overblijft. Betaalt de opdrachtgever bijvoorbeeld 150 euro per dag, dan blijft daar netto misschien maar 50 à 60 euro van over.
Diverse uitzendkantoren bieden, via een gespecialiseerde afdeling, hun diensten aan journalisten aan.
Misbruik
Een probleem met uitzendarbeid is dat er soms misbruik van wordt gemaakt. Niet altijd is er sprake van de wettelijk bepaalde gevallen waarin interimarbeid mogelijk is. Sommige mediahuizen dwingen journalisten al te vaak en ook al te lang in uitzendcontracten in plaats van ze een volwaardige arbeidsovereenkomst te geven.
De VVJ kant zich tegen die praktijk, desnoods ook via een gerechtelijke procedure.
Als de rechtbank effectief misbruik vaststelt, dan wordt de arbeidsrelatie omgezet in een gewone arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. Dat betekent vaak een serieuze regularisatie voor de voorbije jaren. Zo zal de werknemer bijkomend loon kunnen vorderen, en bij beëindiging van de arbeidsverhouding ook een opzeggingsvergoeding.
Wat tegenwoordig vaak voorkomt: het mediabedrijf biedt je in plaats van een gewone arbeidsovereenkomst een interimcontract (= uitzendcontract) aan. Dat is een tijdelijk contract dat slechts in vier wettelijk bepaalde gevallen kan: de vervanging van een afwezig personeelslid, een tijdelijk project, een uitzonderlijk werk, en de aanloop naar een vast contract. Je opdrachtgever betaalt een vergoeding aan het interimkantoor, dat vervolgens jouw loon uitkeert en je sociale zekerheidsbijdragen in orde brengt.
Doorgaans is uitzendarbeid een interessante manier om werkervaring op te doen en mensen te leren kennen. Je beschikt als werknemer ook over een goed sociaal statuut, zoals het recht op werkloosheidsvergoedingen als je zonder werk valt.
Toch maken werkgevers al eens misbruik van interimarbeid, met name door ze al te lang te laten voortduren. Hiertegen kun je je verzetten, eventueel met steun van de VVJ of vakbonden.
Journalistenloket
Zennestraat 21
1000 Brussel
info@journalistenloket.be
02 777 08 40