Hoe begin je als journalist?

Wat is een goede journalist? Is het een droomjob of keihard werken? Er zijn diverse soorten journalisten, met elk een eigen profiel. Toch steekt één eigenschap er bovenuit: nieuws-gierigheid. De zin en de bekwaamheid om relevante nieuwigheden te ontdekken, en die vervolgens over te brengen aan een publiek.

Een regionale correspondent zal andere vaardigheden hebben dan een eindredacteur. Een sportverslaggever zal aan andere vereisten moeten beantwoorden dan een graficus. Ga je freelancen, dan zul je specifieke bekwaamheden in huis moeten hebben. Overweeg daarom vooraf of je geschikt bent voor de job. Beschik je over een minimum aan noodzakelijke eigenschappen? In welke hoedanigheid en waar wil je je als journalist ontplooien? De ene journalistieke job is de andere niet.

Wie droomt er niet van beroepshalve de actualiteit te kunnen volgen en daarover verslag uit te brengen? Bij veel evenementen zit je op de eerste rij. Elke dag kom je nieuwe, boeiende mensen tegen. Soms beschik je over exclusieve informatie, wat tot een primeur leidt. Wie weet onthul je op zekere dag eigenhandig een groot schandaal… En intussen pluizen krantenlezers je artikelen uit of hangen radioluisteraars aan je lippen.

Maar journalistenjobs zijn vandaag niet dik gezaaid. Voor zover er vacatures zijn, moet je jezelf soms schikken naar niet zo interessante loon- en werkvoorwaarden en doorgaans werken en presteren onder hoge druk. Je krijgt te maken met een hele reeks stakeholders: chefs, collega’s, aandeelhouders, adverteerders, degene die je interviewt, het voorwerp van je reportage… Hun aanspraken kunnen heel dwingend zijn. Fouten worden vaak zwaar aangerekend.

Journalistenloket

Zennestraat 21
1000 Brussel
info@journalistenloket.be
02 777 08 40

Een initiatief van

VVJ-VlaamseVerenigingvanJournalisten-logo

Met steun van

logo-vlaamse-overheid