Hoe begin je als journalist?

Wat is een goede journalist? Is het een droomjob of keihard werken? Er zijn diverse soorten journalisten, met elk een eigen profiel. Toch steekt één eigenschap er bovenuit: nieuws-gierigheid. De zin en de bekwaamheid om relevante nieuwigheden te ontdekken, en die vervolgens over te brengen aan een publiek.

Een regionale correspondent zal andere vaardigheden hebben dan een eindredacteur. Een sportverslaggever zal aan andere vereisten moeten beantwoorden dan een graficus. Ga je freelancen, dan zul je specifieke bekwaamheden in huis moeten hebben. Overweeg daarom vooraf of je geschikt bent voor de job. Beschik je over een minimum aan noodzakelijke eigenschappen? In welke hoedanigheid en waar wil je je als journalist ontplooien? De ene journalistieke job is de andere niet.

Wanneer ga je aan de slag als zelfstandig journalist? Als je daar zin in hebt natuurlijk. Kennelijk ontbreekt het veel jonge mensen daar niet aan.  Nogal wat onderwijsinstellingen bieden dan ook een opleiding in de journalistiek aan. Maar aan welke objectieve voorwaarden moet je nu voldoen vooraleer je in dit vak te storten?

In de eerste plaats heb je een minimum aan kennis nodig: een brede algemene kennis (over veel minstens een beetje weten) en – zo mogelijk – een diepgaande kennis van een of ander thema. Zeker voor freelancers is dat laatste een pluspunt, om niet te zeggen dat het vaak een conditio sine qua non is voor werk.

Van journalisten mag uiteraard worden verwacht dat ze een goed taalgevoel hebben en kunnen schrijven, of meer algemeen, dat ze verbaal sterk staan. En fotografen of cameramensen (de zogenaamde beeldjournalisten) hebben vanzelfsprekend een goed oog voor beeld nodig. Journalisten zijn eerder extravert, want mensen contacteren en (soms indringend) ondervragen behoort tot de essentie van het vak. Hou er verder rekening mee dat je als zelfstandig journalist doorgaans niet alleen verslaggever bent, maar ook je eigen eindredacteur, researcher en documentalist.

Wie droomt er niet van beroepshalve de actualiteit te kunnen volgen en daarover verslag uit te brengen? Bij veel evenementen zit je op de eerste rij. Elke dag kom je nieuwe, boeiende mensen tegen. Soms beschik je over exclusieve informatie, wat tot een primeur leidt. Wie weet onthul je op zekere dag eigenhandig een groot schandaal… En intussen pluizen krantenlezers je artikelen uit of hangen radioluisteraars aan je lippen.

Maar journalistenjobs zijn vandaag niet dik gezaaid. Voor zover er vacatures zijn, moet je jezelf soms schikken naar niet zo interessante loon- en werkvoorwaarden en doorgaans werken en presteren onder hoge druk. Je krijgt te maken met een hele reeks stakeholders: chefs, collega’s, aandeelhouders, adverteerders, degene die je interviewt, het voorwerp van je reportage… Hun aanspraken kunnen heel dwingend zijn. Fouten worden vaak zwaar aangerekend.

Journalistenloket

Zennestraat 21
1000 Brussel
info@journalistenloket.be
02 777 08 40

Een initiatief van

VVJ-VlaamseVerenigingvanJournalisten-logo

Met steun van

logo-vlaamse-overheid