Stages

Aan stages geen gebrek in de media. Talloze actoren zijn bereid om (jong) talent binnen te halen en beroepservaring te laten opdoen. Stages situeren zich veelal in het kader van een opleiding. Dat houdt in dat men ze volgt tijdens een opleiding en dat de stage daar ook inhoudelijk op aansluit. Daarnaast kunnen stages ook gevolgd worden buiten een opleiding, bijvoorbeeld door schoolverlaters of door mensen die een carrièreswitch beogen.

Opleidingen bieden interessante stagemogelijkheden aan, via samenwerkingsakkoorden die ze hebben met media, vaak uit dezelfde regio. Soms zijn die stages verplicht, in andere gevallen biedt de universiteit of hogeschool je de mogelijkheid om vrijwillig stage te lopen. Een relatief rustig jaar, zoals dat waarin de student zijn of haar masterproef afrondt, kan daarvoor dienen.

Een praktijkstage op een nieuwsredactie heeft zo zijn voordelen: werkervaring + networking. Kortom, je vergroot je jobkansen. Een stage hoeft zich trouwens niet te beperken tot het eigen taalgebied of land, ook in de buurlanden of andere landen buiten de EU zijn er mogelijkheden. Een voordeel van stages via een onderwijsinstelling is dat ze wettelijk geregeld zijn.

Ook na je studietijd bestaat de mogelijkheid om je voor een stage aan te bieden bij een redactie. Maak daarvoor gebruik van ons mediaoverzicht of de (niet-limitatieve) lijst onderaan deze pagina.

Een stage na de opleiding kan de vorm aannemen van een Beroepsinlevingscontract (BIO) of een Individuele BeroepsOpleiding (IBO). Deze opleidingstrajecten, die door de VDAB (ook Actiris heeft zulke trajecten) worden begeleid, hebben als voordeel dat je je als stagiair in een kader beweegt dat wettelijk geregeld is. In beide gevallen krijgt de jongere een vergoeding en wordt er een arbeidsongevallenverzekering afgesloten. Naast deze opleidingstrajecten zijn er ook stages die niet wettelijk geregeld zijn. Daar is het opletten geblazen dat je niet als gratis werkkracht wordt beschouwd. Wees voldoende assertief en laat tijdig merken als er overdreven verwachtingen zijn. Ook op die manier kun je trouwens tonen dat je iets in je mars hebt.

Attitude

Om maximaal rendement uit een stage te halen, let je op het volgende: maak een goede indruk, wees enthousiast, denk mee, wees creatief, toon gedrevenheid, getuig niet van een nine-to-five-mentaliteit, voer opdrachten nauwgezet uit.

Stages: een greep uit het aanbod

DPG Media: stages bij VTM, Q2, Vitaya, VTM Kids, Qmusic en Joe fm
Mediarte
: stages in de professionele audiovisuele sector
Stampmedia
: stages bij een jongerenmedia-agentschap in Vlaanderen
Woestijnvis
: stages bij een Belgisch televisiebedrijf
Mediahuis
: stages bij Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, De Standaard, Het Nieuwsblad/De Gentenaar …
VRT
: stages bij de openbare omroep
Roularta
: stages bij Knack, Le Vif, Flair …
Apache
: stages bij een online nieuwssite

In Nederland

Journalistenloket

Zennestraat 21
1000 Brussel
info@journalistenloket.be
02 777 08 40

Een initiatief van

VVJ-VlaamseVerenigingvanJournalisten-logo

Met steun van

logo-vlaamse-overheid