Zoals voor elke job, kun je vrij solliciteren of in reactie op een concrete vacature.

 

Vrije sollicitatie

© Photo News
© Photo News

Let erop dat je bij de juiste persoon solliciteert: soms is dat de hoofdredacteur, soms de personeelsdirecteur, soms de ceo…

 

Val op

In alle gevallen moet je ervan uitgaan: velen voelen zich geroepen, weinigen worden uitverkoren. De hele uitdaging is dus je hoofd boven het maaiveld te krijgen. Hoe doe je dat ?

Een goede sollicatiebrief

Iedereen die solliciteert voor een job als journalist, is gedreven, gemotiveerd, en nog veel meer. Motivatiebrieven lijken op dit punt allemaal heel sterk op elkaar. Probeer het daarom met een originele brief.  Waarom niet een in de vorm van een origineel nieuwbericht?

Let er op dat je brief aan alle taalregels voldoet. Taal- of spellingsfouten zijn dodelijk. Maak je brief ook kort, bondig en boeiend. Niet toevallig zijn dat eigenschappen waaraan ook journalistiek werk moet voldoen…

Zet jezelf in de verf

© Simon Mouton - Photo News
© Simon Mouton – Photo News

Zet je persoonlijke skills en studies (diploma’s en getuigschriften) alvast in de verf. Vermeld zeker ook je ervaring, als je die al hebt. Dat kan een stage zijn, of freelancewerk dat je al deed.

Hou er rekening mee dat voor sommige jobs – zoals die van algemeen verslaggever – gedrevenheid soms zwaarder zal doorwegen dan ervaring. Voor andere functies – gerechtsjournalist bijvoorbeeld – is een minimum aan deskundigheid en ervaring doorgaans dan weer een plus of zelfs een must.

Een mooi cv

Dezelfde tips & tricks gelden voor het cv: maak er een origineel, boeiend document van. Laat je studies en al opgedane werkervaring er mooi uitspringen.

Zorg voor een portfolio

Een uitstekende manier om je positief te onderscheiden van de anderen die ook solliciteren naar de job, is heel concreet tonen wat je in je mars hebt. Stel een portfolio samen van al geleverd journalistiek werk.  Voeg bij je sollicitatie een idee voor een productie bij de krant of omroep. Maak bijvoorbeeld al een eigen (nieuws)blog die je kunt presenteren.

Zet bij dat alles niet teveel in op commentaarstukken of columns. Heel veel mensen willen opiniemaker of columnist worden, daarvan hebben de meeste media er meer dan genoeg. Journalistiek is en blijft in de eerste plaats nieuws garen en nieuwsverhalen brengen.

 

Examens

© Hero Images - Corbis - PN - Corbis - Photo News
© Hero Images – Corbis – PN – Corbis – Photo News

Diverse nieuwsmedia organiseren examens voor kandidaat-journalisten. Vaak gaat het dan om een combinatie van tests:

  • Kennistest via trefwoorden uit de actualiteit
  • Vaardigheidstest zoals schrijfoefening of cameratest
  • Persoonlijkheidstest via interview

 

Volg stages

Nogal wat journalisten zijn aan hun job geraakt via een leerstage. Je wordt dan wel niet vergoed voor je werk, maar je krijgt wel de mogelijkheid om kostbare praktijkervaring op te doen en mensen te leren kennen. Als zo’n stage goed meevalt, en er komt op dat moment een plaats vrij, maak je inderdaad een kans om meteen in dienst te worden genomen.

Vul die stage dan wel maximaal in. Geef een goede indruk, wees enthousiast, denk mee, wees creatief, toon gedrevenheid, getuig niet van een nine-to-five mentaliteit, voer opdrachten nauwgezet uit…

Anderzijds: laat je ook niet misbruiken tijdens zo’n stage. Zeker na verloop van tijd kan het al eens gebeuren dat een redactieverantwoordelijke je als een gratis werkkracht gaat zien. Wees voldoende assertief om tijdig halt te zeggen als er overdreven verwachtingen aan je worden gesteld. Ook dat is trouwens een manier om te tonen dat je iets in je mars hebt.

 

Terug naar ‘Solliciteren voor journalist’