Erkenning als Stagiair en Docent

In de eerste twee jaar van je werkzaamheid als professioneel journalist, kun je nog niet worden erkend als beroepsjournalist. Dat belet niet dat je in het begin van je carrière toch al het statuut van stagiair-beroepsjournalist kunt aanvragen bij de VVJ. Daarvoor moet je 3 maanden beroepsactiviteit kunnen aantonen, in de voorwaarden die gelden voor de echte erkenning als beroepsjournalist. Dat betekent onder meer ook dat je je journalistieke werk niet combineert met een andere job.

Een stagiair-beroepsjournalist krijgt nog geen officiële perskaart, maar wel een stageperskaart van de VVJ. Deze kaart heeft op het terrein grotendeels dezelfde waarde als de officiële perskaart van beroepsjournalist.

Voor de aanvraag van het statuut van stagiair-beroepsjournalist moet je bij de VVJ zijn: extra info lees je hier.

Sinds het academiejaar 2008-2009 maakt de VVJ (Vlaamse Vereniging van Journalisten) het zowel docenten als studenten in journalistiek mogelijk aan te sluiten als lid van de beroepsunie.

Het lidmaatschap kost 60 € voor docenten en 50 € voor studenten, loopt over het volledige academiejaar, en biedt informatie en service, waaronder een jaarabonnement op De Journalist, de JournalistenAgenda, toegang tot de volledige website journalist.be, en gunsttarieven voor publicaties zoals het Vademecum voor Freelancers. VVJ-leden kunnen verder een beroep doen op ons secretariaat voor individuele bijstand, bijvoorbeeld bij het starten van een loopbaan in de journalistiek. Alle voordelen op een rij.

Voordeeltarief studenten: Als u met minstens 10 studenten van uw richting inschrijft, dan geniet u van het voordeeltarief van 40 euro per student. Als uw hele opleidingsgroep (of minstens 40 personen ervan) zich aansluit, dan geniet u van het voordeeltarief van 30 euro per student.

Wie zich lid maakt van de VVJ als student journalistiek krijgt korting op de prijs van de studierichting Internationale researchjournalistiek van Thomas More Mechelen!

CONCREET VERWACHTEN WIJ VAN U HET VOLGENDE:

  • u vult het aanvraagformulier in
  • u stuurt ons een pasfoto (liefst digitaal naar info@journalist.be)
  • Na goedkeuring van uw aanvraag door de VVJ kan u het lidgeld van 60 € voor docenten, 50 € (of 40 € of 30 €) voor studenten storten op het rekeningnummer van de VVJ: BE33 2100 3197 0646 met vermelding ‘lidgeld docent / student [naam, voornaam]’
  • Als u aanspraak wil maken op het voordeeltarief voor studenten, laat dan uw opleidingsverantwoordelijke of een docent een e-mail sturen met de namen van alle studenten die lid willen worden. De studenten in kwestie schrijven zich wel afzonderlijk in.

Onderaan deze pagina vindt u een formulier waarmee u als docent of student in journalistiek voor het lopende academiejaar het statuut van VVJ-lid kunt aanvragen. Bij voorkeur ontvangen we uw aanvraag via e-mail, in .pdf-of .doc(x)-formaat, via info@journalist.be. Gelieve de aanvraag slechts éénmaal in te dienen en dus niet zowel in papieren als elektronisch formaat te versturen.

Aanvraagformulier docenten

Aanvraagformulier studenten

Journalistenloket

Zennestraat 21
1000 Brussel
info@journalistenloket.be
02 777 08 40

Een initiatief van

VVJ-VlaamseVerenigingvanJournalisten-logo

Met steun van

logo-vlaamse-overheid