Vacatures voor journalisten zijn tegenwoordig schaars. De werkgelegenheid staat onder druk, mede door de moeilijke economische omgeving waarin de mediabedrijven moeten werken. Die economische context is zelf vooral te wijten aan de digitale informatierevolutie.

Wereldwijd berekende de IFJ (Internationale Federatie van Journalisten) het verlies aan journalistenjobs sinds 2000 op 15 procent. In België / Vlaanderen blijft het aantal beroepsjournalisten veeleer stabiel, een lichte daling niet te na gesproken.

 

Meer tijdelijk en freelance werk

© Photo News
© Photo News

Er is wel meer werkgelegenheid in de vorm van freelancewerk, parttimejobs, interimarbeid, occasionele journalistiek…

Die werkvormen hebben voor het mediabedrijf het voordeel dat ze goedkoper en flexibeler zijn dan een klassiek contract. Voor de betrokken journalisten hebben ze het nadeel dat ze weinig zekerheid bieden en weinig opbrengen.

Er is vandaag mogelijk niet minder journalistiek werk, wel andersoortig journalistiek werk en minder professionele journalistiek.

 

100 à 200 nieuwe stagiair-beroepsjournalisten per jaar

Een concrete indicatie voor de werkgelegenheid van journalisten is het aantal stagiair-beroepsjournalisten die jaarlijks door de VVJ (Vlaamse Vereniging van Journalisten) worden erkend. Dat zijn beginnende journalisten die in hoofdberoep voor algemene nieuwsmedia werken.

© Photo News
© Photo News

De VVJ erkent tussen de 100 en 200 stagiair-beroepsjournalisten per jaar, loontrekkenden en freelancers samen. Je zou kunnen zeggen dat dit het aantal volwaardige journalistieke jobs is dat jaarlijks vrijkomt bij de Vlaamse algemene nieuwsmedia.

Daarnaast zijn er ook nog velen die aan de slag gaan als journalist in bijberoep voor de algemene nieuwsmedia. Of ze gaan werken voor de vakpers of bedrijfspers.

 

Groot verloop

Hoe dan ook heeft de journalistieke arbeidsmarkt altijd een vrij groot verloop gekend. Veel journalisten blijven dat niet tot aan hun pensioen, maar zoeken in de loop van de carrière andere wegen op of ze worden richting uitgang geduwd. Journalistiek is nu eenmaal een intensieve en opslorpende job. Die journalisten worden dan doorgaans vervangen door jongere krachten. In het algemeen zoeken redacties naar een mix tussen oud en jong, tussen ervaring en jeugdig enthousiasme.

 

Terug naar ‘Solliciteren als journalist’