Specifieke kennis en vaardigheden

Wil je als jonge journalist als zelfstandige van start gaan? Hou er niet alleen rekening mee dat de concurrentie groot en bikkelhard is. Er zijn ook heel wat voorwaarden waaraan je moet voldoen, voordat je aan de slag kunt.

 

Kennis

Foto: Christophe Licoppe © Photo News
Foto: Christophe Licoppe
© Photo News

In de eerste plaats moet je over een ruime kennis beschikken: over veel minstens een beetje weten. Als freelancer is het ook belangrijk, zo niet ‘verplicht’, om diepgaande kennis te hebben over een of ander onderwerp.

Men verwacht dat journalisten taalgevoel hebben en goed kunnen schrijven, of meer algemeen, dat ze verbaal sterk staan. En fotografen of cameramensen (de zogenaamde beeldjournalisten) hebben vanzelfsprekend een goed oog voor beeld nodig. Journalisten zijn niet mensenschuw, want mensen contacteren en (soms indringend) ondervragen behoort tot de essentie van het vak.

Multitasker

Als zelfstandig journalist ben je doorgaans niet alleen verslaggever. Je bent ook je eigen eindredacteur, researcher en documentalist. Dat vergt bijzondere vaardigheden. Als zelfstandige moet je ook een goede ondernemer zijn. Als freelancer ben je nu eenmaal minder omgeven door anderen.

Als freelancer moet je:

  • eigen materiaal en infrastructuur verzamelen;
  • zelf investeringen doen;
  • je eigen marktsituatie kennen en bijhouden;
  • altijd opnieuw klanten zoeken;
  • een minimum aan zelfdiscipline en moed hebben;
  • een eigen sociale bescherming organiseren;
  • een behoorlijke dosis flexibiliteit bezitten;

Vergeet tot slot niet dat het starten van een zelfstandige journalistieke zaak geld kost. Een goede smartphone, tablet, laptop of desktop – met randapparatuur zoals printer of scanner – zijn wel het minimum. Reken daarbij documentatie en archiefmateriaal, middelen en kosten om je te verplaatsen. Het opstellen van een ondernemingsplan – met een realistisch overzicht van investeringen, uitgaven en (verwachte) inkomsten – is bij dat alles een must.

 

Terug naar ‘Journalist en ondernemer’