Een groot verschil met de loontrekkende collega’s is dat je als freelancejournalist zo goed als altijd verplicht bent om te investeren in werkmiddelen. Alleen wie voor een permanente afnemer werkt, slaagt er wel eens in hier en daar wat materiaal ‘van de firma’ te pakken te krijgen.

Noodzakelijke aankopen

© Photo News
© Photo News

Dat je als freelancer voor je eigen kantoorruimte en vervoer moet zorgen, ligt voor de hand. Maar daarmee ben je nog niet aan het tekstverwerken, fotograferen, surfen, mailen, faxen en printen. Deze handleiding is uiteraard geen aankoopgids voor zelfstandige journalisten, maar misschien kan het nuttig zijn even te wijzen op het materiaal waaraan een zelfstandig journalist vandaag behoefte heeft.

  • Desktop en/of laptop en/of tablet. Zorg ervoor dat je een voldoende krachtige computer hebt. Eigen aan journalistiek is dat teksten of beelden zo snel mogelijk moeten kunnen worden doorgeseind, en daarin speelt de capaciteit van je pc een belangrijke rol. Bij de aankoop van een laptop spelen ook het gewicht en de uithouding van de batterij een niet te verwaarlozen rol.
  • Beeldscherm. Investeer van meet af in een goed, trillingvrij en dus oogvriendelijk beeldscherm.
  • Printer. Vraag je eerst af waarvoor je een printer nodig hebt. Hou ook rekening met de prijs van inktpatronen. Je kunt ook kiezen voor een combitoestel met scanner.
  • Scanner. Zie ‘printer’. Kies eventueel een combitoestel met printer.
  • Smartphone: vanzelfsprekend kun je niet meer zonder smartphone. Dan stuur je van overal teksten of foto’s door, eventueel met een koppeling aan je laptop.
  • Veiligheid. Als zelfstandige moet je ook zelf instaan voor de beveiliging van je apparatuur en programmatuur. Investeer daarom voldoende in materiaal om back-ups te maken, in antivirus- en anti-inbraakprogramma’s – en gebruik die ook!
  • Tafel en stoel. Plaats dat allemaal op een degelijke bureautafel en zorg voor een goede bureaustoel, waarop je vervolgens een goede zithouding aanneemt. Je zult vaak langer dan je lief is voor je pc zitten. Dat kan leiden tot RSI (repetitive strain injury, een gewrichtsaandoening in armen, handen, polsen, nek of schouders). Investeer daarom ook in een ergonomisch toetsenbord als het even kan.

 

 Even op verplaatsing ?

Journalisten die voor een opdracht in Brussel moeten zijn, kunnen terecht in het IPC, waar goed uitgeruste werkstations beschikbaar zijn voor correspondenten.

Internationaal Pers Centrum (IPC)

Residence Palace, blok C, 1ste verdieping

Wetstraat 155

1040 Brussel

Tel. 02 235 22 11 – Fax. 02 235 21 10

www.presscenter.org

Voor contacten met buitenlandse journalisten:

Brussels Press Club

Froissartstraat 95

1040  Brussel

Tel: 02 201 37 05

http://pressclub.be/

 

Terug naar ‘Starten als freelancer’